Veiligheidsregio Groningen ontwikkelt lesprogramma aardbevingen

Veiligheidsregio Groningen ontwikkelt lesprogramma aardbevingen

Wat kun je het beste doen vóór, tijdens of na een aardbeving? Veiligheidsregio Groningen is bezig met de ontwikkeling van een speciaal lesprogramma hierover voor leerlingen in het basisonderwijs.

“Veel kinderen in Groningen horen over aardbevingen of maken er een mee”, licht Elita Córdova Gaytán van Veiligheidsregio Groningen toe. “Deze kinderen willen daar meer over weten, net als veel volwassenen. Het is een van de verantwoordelijkheden van de Veiligheidsregio om bewoners in de regio goed voor te bereiden op calamiteiten door het verstrekken van informatie”, aldus Elita. “Dit lesprogramma sluit daar mooi bij aan.”

Goede voorbereiding

Het doel van het lespakket is kinderen die boven het Groningen-gasveld wonen, zelfverzekerder te laten omgaan met aardbevingen. “We bereiden leerlingen voor op een aardbeving, leren hen wat een aardbeving is en waar deze vandaan komt. Zij leren wat ze het beste kunnen doen tijdens een aardbeving of erna. Maar de lessen gaan ook over gas en hoe gas uit de grond wordt gehaald.”

Zelf aan de slag

Via een speciale website kunnen leerlingen zelf aan de slag en kennis vergaren. Op de website staan onder andere interessante weetjes en leerzame filmpjes over aardbevingen en over gaswinning.

Drie thema’s staan centraal, vertelt Elita. “Ten eerste draaien de lessen om wat je het beste kunt doen vóór, tijdens of na een aardbeving. Daarnaast informeren we over gaswinning en aardbevingen. Ten derde gaat het om hoe je omgaat met aardbevingen. De klas moet voor kinderen een veilige omgeving zijn om gevoelens te uiten en met elkaar te praten over aardbevingen.”

Het lesprogramma van de Veiligheidsregio zal naar verwachting vanaf het nieuwe schooljaar worden aangeboden. De lessen zijn geschikt voor alle leeftijden in het basisonderwijs.