“Veiligheid staat altijd voorop, ook bij het werk in de bouw”

Iedereen moet zich veilig voelen in zijn of haar eigen huis. Dat spreekt voor zich. In het gebied boven het Groningen-gasveld zijn hiervoor, door aardbevingen, extra inspanningen nodig. Huizen en gebouwen boven het Groningen-gasveld worden bouwkundig versterkt. Dat moet uiteraard zorgvuldig gebeuren. Veiligheid staat altijd voorop, ook tijdens de werkzaamheden in de bouw.

Veiligheid is een belangrijk aandachtspunt voor aannemers in de bouw. Daar weet Sander de Brabander van Veiligheidsplatform VLINK alles van. “Vooral in Groningen is de behoefte aan veiligheid groot.”

Veiligheidsplatform VLINK

“Zo’n vijftig bouwbedrijven delen al kennis en ervaring over veilig werken in de bouw”

De komende jaren wordt er flink gebouwd in de regio, aan schadeherstel en het versterken van huizen en gebouwen. “We willen ongevallen bij deze activiteiten voorkomen”, aldus Sander de Brabander. “VLINK is opgericht door en voor aannemers. Het idee is dat bouwbedrijven met elkaar in gesprek gaan over veilig bouwen, kennis en ervaring uitwisselen. Zo’n vijftig ondernemingen sloten zich inmiddels aan.”

“VLINK is opgericht door en voor aannemers. Het idee is dat bouwbedrijven met elkaar in gesprek gaan over veilig bouwen, kennis en ervaring uitwisselen. Zo’n vijftig ondernemingen sloten zich inmiddels aan.”

Veilig en gezond
Een van de belangrijkste doelstellingen van VLINK is dat alle werknemers in de bouw aan het einde van een werkdag veilig en gezond thuiskomen. Uiteraard beperkt veiligheid zich niet alleen tot deze doelgroep, benadrukt Sander. “Alle werkzaamheden worden veilig uitgevoerd, met zo min mogelijk overlast voor inwoners van de regio, het dorp, de straat.”

“Aannemers staan elke dag voor keuzes die van invloed zijn op veilig werken”

Training, film, veiligheidsapp
Om het bewustzijn rond veilig werken te verbeteren ontwikkelde Veiligheidsplatform VLINK inmiddels verschillende middelen, zoals een training voor leidinggevenden in de bouw, een film over veilig werken en een speciale app gericht op de meest voorkomende risico’s. “De veiligheidstraining op deze app is beschikbaar voor iedereen in de bouw, maar aannemers die echt met de training aan de slag willen, moeten even contact opnemen met VLINK voor een inlogcode.”

“De training Bewust Leidinggeven aan Veiligheid maakt deel uit van de erkenningsregeling van Centrum Veilig Wonen. We werken nauw samen met Centrum Veilig Wonen en EPI-kenniscentrum.”

Alle dagen veilig werken
Ter ondersteuning van de training werd een film over veiligheid gemaakt. “De film gaat over een praktische en herkenbare situatie in de bouw”, vertelt Sander. “Aan de hand van die situatie vertellen een Groningse aannemer en zijn medewerkers over tijdsdruk in de bouw, de keuzes die zij dagelijks moeten maken en hoe deze keuzes van invloed kunnen zijn op veilig werken.”

Meer informatie

Het Veiligheidsplatform VLINK is sinds januari 2016 een zelfstandige stichting, met Sander de Brabander als voorzitter. De Brabander was voorheen directeur van aannemingsbedrijf Rottinghuis. NAM hecht veel waarde aan veiligheid bij de uitvoering van werkzaamheden en ondersteunt de stichting daarom met een financiële bijdrage.

Lees meer over VLINK op de website van het Veiligheidsplatform.