“Ik had geen idee wat ik van de Waarderegeling kon verwachten”

Edwin Valkema en zijn vrouw verkochten in de zomer van 2015 hun woning in Bedum. Na de verkoop maakte Edwin gebruik van de Waarderegeling van NAM. Dankzij deze regeling kreeg hij een financiële compensatie voor de vastgestelde waardedaling van het huis.
Trots laat Edwin Valkema de nieuwe, ruime woning zien. “In het vorige huis hadden we wel wat schade door aardbevingen. Maar dit huis heeft een flexibele, houtskeletbouw constructie. Daar kozen we niet bewust voor, we vonden dit gewoon een mooi huis. Maar we hebben hier tot nu toe geen schade. Terwijl er in deze straat wel vrij veel schade voorkomt.”
“Ik ben geboren en getogen in Bedum. Ik zie geen reden om ergens anders te wonen. We hebben hier onze vrienden en familie, onze drie kinderen gaan in Bedum naar school en mijn vrouw en ik werken in de regio. Wel wilden we graag een groter huis, liefst aan deze kant van Bedum.”
“Ik zie geen reden om ergens anders dan in Bedum te gaan wonen”
Edwin hoorde via via over de Waarderegeling van NAM. “Ik had geen idee wat ik ervan kon verwachten. Onze makelaar adviseerde ook gebruik te maken van de regeling. Toen wij ons huis verkochten, nam hij gelijk in het koopcontract op dat we gebruik zouden maken van de Waarderegeling en dat de kopers daaraan zouden meewerken.”
Online gemak

Edwin meldde zich online aan voor de Waarderegeling. “Dat ging vrij eenvoudig. Naast het invullen van een online aanmeldformulier, moest ik een aantal documenten aanleveren, zoals het koopcontract en een taxatierapport. De meeste documenten krijg je tegenwoordig digitaal. Die hoefde ik dus alleen maar van mijn computer te halen en te mailen.”
Vervolgens kwamen twee taxateurs langs om de kenmerken van de verkochte woning vast te stellen. “We spraken eerst in ons nieuwe huis met beide taxateurs, over de regeling en over het huis dat wij verkochten. Daarna reden we naar het oude adres, voor een opname van die woning.”
Niet lang daarna kreeg Edwin een compensatie-aanbod van NAM op basis van de taxatie van de taxateurs. “Ik had vooraf geen idee waar ik op kon rekenen. Je hoopt op zoveel mogelijk. Het voorstel leek mij heel redelijk, het geheel was goed onderbouwd. Wij hebben het aanbod vrij snel geaccepteerd.”
“De regeling keert geld uit waar je niet op rekent.”
“Waar ik trouwens wel nieuwsgierig naar ben, is hoe het kan dat in hetzelfde dorp en soms in dezelfde straat toch verschillende uitkomsten mogelijk zijn. Begrijp me goed, ik ben tevreden met het compensatievoorstel dat ik accepteerde. Maar je hoort soms ook hogere bedragen. Ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig waar dat verschil in zit.”
Onverwacht extraatje
Edwin is al met al tevreden over de Waarderegeling en de uitvoering hiervan. “Ik meldde me in november aan en begin 2016 lag er een aanbod van NAM. Als de regeling bij iedereen zo wordt uitgevoerd, dan werkt het volgens mij prima. We ontvingen bovendien een bedrag waar wij in principe niet op rekenden. Zoiets komt bij een nieuw huis natuurlijk altijd goed uit!”
Elke aanvraag is uniek
De vraag van Edwin over verschillen in het compensatie aanbod is een logische. Elke aanvraag voor de Waarderegeling van NAM is uniek. Het type woning, de individuele kenmerken, eventuele schade of de tijdstip van verkoop – het is allemaal van invloed op de waarde-ontwikkeling van een huis. Hierdoor kunnen uitkomsten bij op het eerste oog gelijke situaties toch uiteen lopen.
Voor het vaststellen van de waardedaling bekijken twee onafhankelijke taxateurs álle kenmerken van een woning. Ook gaan de taxateurs op zoek naar relevante informatie over de woning: hoeveel bevingen kwamen er voor in de directe omgeving, hoeveel schade veroorzaakte dat. Vervolgens vergelijken de taxateurs de waardeontwikkeling van de woning in het risicogebied, met de waardeontwikkeling als diezelfde woning in een vergelijkbaar gebied zonder aardbevingen zou hebben gestaan.
De taxateurs leggen alle bevindingen vast in een adviesrapport en adviseren NAM aan de hand daarvan over een compensatie-aanbod. Deze unieke werkwijze is in overleg met taxateurs en brancheorganisaties ontwikkeld.
Waarderegeling NAM
Door het risico op aardbevingen kan de verkoopprijs van een huis in de regio boven het Groningen-gasveld lager uitvallen dan zonder bevingen en bevingsrisico’s. De Waarderegeling van NAM biedt in dat geval compensatie.
Inwoners van de regio boven het Groningen-gasveld kunnen gebruik maken van deze regeling, na verkoop van hun woning.
Lees verder op de NAM website over de Waarderegeling van NAM.