Frits en Ida Indri:

“Voor het einde van het jaar krijgen we de sleutel”

“Frits en Ida Indri: Voor het einde van het jaar krijgen we de sleutel”

Frits en Ida Indri wonen in Froombosch. In 2014 bleek dat er in hun huis mogelijk een gevaarlijke situatie zou kunnen ontstaan tijdens een zwaardere aardbeving. Het echtpaar trof een regeling met NAM: ze sloopten het huis waar zij al 26 jaar woonden en lieten een nieuw, aardbevingsbestendig en duurzaam huis bouwen.

In 2012, na de zware aardbeving bij Huizinge, ontdekten Frits en Ida hier en daar wat kleine haarscheurtjes in huis. Aanvankelijk maakten zij zich daar niet druk om. Tot ze achter een kast een enorme scheur ontdekten. Dat meldden zij begin 2014 bij NAM.

Onveilige situatie

Er kwamen schade-experts langs, die vaststelden dat de fundering van het huis doormidden was gebroken. Een onveilige en zorgwekkende situatie, aldus de experts. Toch gebeurde er daarna lange tijd niets. Frits en Ida maakten zich zorgen, voelden zich onveilig en schakelden de Vereniging Eigen Huis in.

Regeling met NAM

“Ik wist niet wat ik zag, in een dag stond daar ons nieuwe huis”

Maar begin 2015 kwam er ineens schot in de zaak, toen de taskforce Complexe Schadegevallen van NAM met het verhaal aan de slag ging. In goed overleg troffen Frits en Ida een regeling met NAM: het huis waar zij al 26 jaar woonden werd gesloopt, NAM regelde tijdelijke huisvesting en bood het echtpaar een financiële tegemoetkoming zodat zij konden investeren in een duurzame, aardbevingsbestendige nieuwbouw woning.

En nu is het dan zover, er staat een nieuw aardbevingsbestendig huis in Froombosch. Afgelopen zomer werd een nieuwe fundering gelegd en in september kwam de nieuwe, prefab woning. “Wij zijn om half zeven ’s ochtends op het bankje aan de overkant van de straat gaan zitten.” Daar keek Frits zijn ogen uit. “Ik wist niet wat ik zag. Voor het einde van de dag stond ons nieuwe huis. Het was fantastisch. We hebben op dat bankje de champagne open getrokken.”

Afwerken van het huis

Natuurlijk moest er daarna nog veel gebeuren. “Er komt steeds een nieuw team: voor het leggen van de dakpannen, het metselen van de buitenmuren, het aanleggen van elektriciteit en kabels, het installeren van het afzuigsysteem in huis, het dichten van de wanden met gipsplaten, het stuccen van die gipsplaten”, somt Frits op. “Het gaat maar door, alles nog steeds volgens planning. Voor het einde van het jaar krijgen we de sleutel.”

Ida kijkt er naar uit. In haar hoofd is ze al druk met het inrichten van hun nieuwe huis. “Zodra we de sleutel hebben moeten we zelf aan de slag. Een keuken plaatsen, het toilet, de badkamer, tegels aan de muur, laminaat op de vloer.” Frits maakt zich er niet druk om. “We doen het stap voor stap. We hebben nog wel even geduld. Maar het einde komt in zicht. Dat vind ik geweldig, super.”

Huis in aanbouw

Foto: Het huis van Frits en Ida Indri eerder dit jaar

Een nieuw huis voor de familie Indri

We volgen Frits en Ida Indri sinds juli 2015. Lees hun hele verhaal in eerder verschenen NAM publicaties:

Afhandelen van schade

Schademeldingen werden tot 2015 zelfstandig door NAM afgehandeld. Vanaf januari 2015 is het schadeproces gefaseerd overgedragen aan Centrum Veilig Wonen (CVW). Het oplossen van complexe schadedossiers wordt vanaf januari 2016 gecoördineerd door de Nationaal Coördinator Groningen (NCG). NAM staat hierdoor op afstand van de schade-afhandeling.

Complexe schadegevallen waar al overeenstemming was met de bewoners over een oplossing, zoals met Frits en Ida Indri, worden nog wel door NAM tot een goed einde gebracht.

Voor meer informatie, bezoek de website van Centrum Veilig Wonen of van de Nationaal Coördinator Groningen.