“Tijd voor een nieuw huis”

Tijd voor een nieuw huis

Waar eens het huis van Frits en Ida Indri stond, is nu enkel nog een kale, zanderige plek. De woning waar Frits en Ida ruim 26 jaar woonden, is gesloopt. “Hier komt binnenkort ons nieuwe, bevingsbestendiger huis”, wijst Frits. “Dat wordt mooi hoor, daar kijken we naar uit.”

De garage, iets verder op het erf, staat nog overeind. “Achter de garage staat onze pony”, wijst Ida Indri. De hond jankt, is onrustig. “Hij wil hier weg, dit is zijn huis niet meer.”

Tijdelijke woning

Frits en Ida wonen al ruim een jaar in een tijdelijke woning. “Dat regelde NAM voor ons, omdat de situatie in ons huis niet meer veilig was. We verkasten in 2015 naar Slochteren, naar een woning die al jaren te koop stond. Onlangs werd dat huis verkocht. Dus regelde NAM een andere woning. We wonen nu in Siddeburen.”

“Na al die jaren in Froombosch, zien we eindelijk wat van de regio.” Ida kan er wel om lachen. Ook Frits doet er laconiek over. “Ik vind het huis in Siddeburen veel prettiger, het is een fijne plek.” Het is allemaal niet ideaal, maar daar wil Frits niet over klagen. “Straks hebben we een veilig, nieuw huis. Maar dan ben ik ook wel even klaar met verhuizen.”

“Het nieuwe huis wordt licht en flexibel, met een zeer stevige fundering”

Frits en Ida zijn elke dag wel even in Froombosch. Om de pony te verzorgen en een oogje in het zeil te houden. Het huis aan de Hoofdweg in Froombosch stond vrij lang leeg. Frits vertelt hoe het langzaam maar zeker ontmanteld werd. “De één kon de dakpannen wel gebruiken voor een schuurtje, de ander vroeg of ze de dakgoot konden krijgen, een derde had interesse in de kozijnen.”

Op naar een nieuw huis

Het huis is eind juli gesloopt. “Ons oude huis was niet gebouwd om bestand te zijn tegen aardbevingen. Maar dat is straks wel anders”, vertelt Frits. Bij het ontwerp van het nieuwe huis wordt rekening gehouden met aardbevingen. “We krijgen een zeer stevige fundering, met daarop een houtskelet bouw huis. Licht en flexibel.”

Bouwvergunning

De bouw van dat nieuwe huis laat overigens langer op zich wachten dan gedacht. Ida: “We vroegen bij de gemeente een bouwvergunning aan voor het nieuwe huis. Iemand tekende bezwaar aan tegen onze vergunningaanvraag. De gemeente heeft dat bezwaar uiteindelijk ongegrond verklaard, maar die hele procedure heeft de boel aardig vertraagd.”

“De bouwvergunning zorgde voor flinke vertraging bij de bouw van ons nieuwe huis”

“De contactpersoon die ons voorstelde het huis te slopen en een nieuw bevingsbestendiger woning te bouwen, werkt zelfs al niet meer bij NAM. We kregen een mailadres van een nieuwe contactpersoon bij NAM, maar daar maakten we nog geen kennis mee. We regelen heel veel zelf”, zegt Frits.

Afhandelen van schade

Schademeldingen werden tot 2015 zelfstandig door NAM afgehandeld. Vanaf januari 2015 is het schadeproces gefaseerd overgedragen aan Centrum Veilig Wonen (CVW). Het oplossen van complexe schadedossiers wordt vanaf januari 2016 gecoördineerd door de Nationaal Coördinator Groningen (NCG). NAM staat hierdoor op afstand van de schade-afhandeling.

Complexe schadegevallen waar al overeenstemming was met de bewoners over een oplossing, zoals met Frits en Ida Indri, worden nog wel door NAM tot een goed einde gebracht.

In september start de bouw van het nieuwe huis, vervolgt Ida. “Het is een prefab huis, dus dat staat vrij snel. Maar dan is het natuurlijk nog niet klaar. Dan moeten wij zelf aan de slag: vloeren leggen, een keuken en een badkamer plaatsen. De jaarwisseling vieren we nog wel in Siddeburen.”

Benieuwd hoe het verder gaat met Frits en Ida? Wij blijven hen volgen. Houd ons digitaal magazine over gaswinning en aardbevingen in de gaten.