Groningen positief op de kaart

Heeft u een mooi idee om Groningen positief op de kaart te zetten, met een project op het gebied van media? Laat het ons weten!’ Met deze oproep riep NAM begin 2016 creatievelingen op een aansprekend mediaproject in te sturen en kans te maken op een financiële bijdrage uit het Leefbaarheid- en Duurzaamheidsprogramma. Vijf initiatiefnemers vertellen over hun idee en hoe het project er nu voorstaat:

Sappe de pachtinner

De spannende kinderfilm Sappe de pachtinner van filmmaker Paul Bezuijen was de publiekswinnaar van de verkiezing die NAM organiseerde. Stijn, Kim en Fayza beleven in deze film een avontuur in en rond Hoogezand-Sappemeer. Ze krijgen daarbij hulp van de dominee en een kluizenaar. Sappe de pachtinner is losjes gebaseerd op de ontstaansmythe van Sappemeer. In de film wordt deze sage verbeeld door middel van een verteller en diverse flashbacks. De filmopnames starten in februari 2017.

De film brengt de mensen en prachtige monumenten van Hoogezand-Sappemeer in beeld. Paul Bezuijen: “Ik wil een diverse groep Hoogezandsters en Sappemeersters samen laten werken aan een leuk en leerzaam filmproject. Denk aan timmerlieden voor de decors, schmink specialisten, geluids- en lichtmannen en toneelspelers.”

Bezuijen zoekt nog acteurs voor de film, liefst uit Hoogezand-Sappemeer. “De rollen van Sappe en de fotograaf zijn al ingevuld”, aldus Bezuijen. “Belangrijke rollen die nog over zijn gebleven zijn die van de drie kinderen, de kluizenaar, de dominee, de vader van Fayza en de man met de metalen stok. Voor de kinderrollen gaan we een casting organiseren. Enthousiaste kinderen mogen zich daarvoor bij mij melden. Ook nemen we contact op met lokale toneelverenigingen.”

Benieuwd naar de film? Bekijk alvast een voorproefje van Sappe de pachtinner.

Echte Groningers

Het project Echte Groningers is direct na de toekenning van de jury als een razende aan de slag gegaan. “Echte Groningers is een online project op Facebook en Twitter, dat inspirerende Groningers portretteert. Stads- en dorpsgenoten die gepassioneerd bezig zijn met hun werk of hobby en zo extra kleur, geur en smaak geven aan stad en ommeland.” Echte Groningers gaat over authentieke Groningers die boven het maaiveld uitsteken.

“Het gaat hartstikke goed met Echte Groningers”, vertelt producente Marleen Godlieb. “Inmiddels staan 11 verhalen op Facebook. Elk verhaal zorgt voor ongeveer 120 nieuwe volgers, honderden vind-ik-leuks en wordt zo’n 60.000 keer bekeken. In totaal hebben we nu al 1400 likes op Facebook. We zijn heel blij dat het nu al zo hard gaat. Blijkbaar voorzien we in een behoefte.”

Het is de bedoeling dat de verhalen nog dit jaar een plek krijgen op een eigen website. Tot die tijd kunt u de verhalen van bijzondere Groningers vinden op www.facebook.com/echtegroningers.

Spinbarg

Het project Spinbarg wil de schat aan oude volksverhalen die de provincie Groningen rijk is op een eigentijdse manier verbeelden. Liefke Knol is zakelijk leider van het project. “Dankzij de bijdrage van het NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidsprogramma zijn we nu bezig met het voorbereiden van 12 verhalen. We willen we onze bezoekers met andere ogen te laten kijken naar het Groninger landschap door de verhalen die erin spelen te verbeelden in animatie, films, hoorspelen, poppenfilms of bijzondere kijkdozen. Daarbij werken we samen met De verhalen van Groningen.”

Tijdens Noorderzon 2017 steekt het project letterlijk van wal. Het schip ‘De Familietrouw’ van het Veenkoloniaal museum vaart dan een tour door de provincie, zodat de verhalen op hun historische locatie worden verteld. Tijdens de tour zijn er activiteiten met bewoners die aansluiten bij de verhalen, zoals wandelroutes, voorstellingen en lezingen. “We willen gebruik maken van de aanwezige creativiteit en kennis in de dorpen”, aldus Knol.

Trilploat

De Groninger rapformatie Wat Aans! maakte in samenwerking met festival Keetpop het nummer ‘Trilploat’. Met de bijdrage van het NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidsprogramma maakten zij een rapnummer met een clip om Groningen positief op de kaart te zetten. Dat lijkt goed te lukken: het nummer ‘Trilploat’ is een regelrechte hit op Youtube, Geenstijl en Dumpert. De clip is al meer dan 100.000 keer bekeken.

Eén van de drijvende krachten achter Wat Aans! is Teun Heuvel. “Het doel om Groningen op de kaart te zetten hebben we denk ik wel bereikt, ja”, lacht hij. Het nummer behaalde inmiddels ook de eerste plaats in de Noord 9, de Groningse hitlijst van RTV Noord.

Heuvel licht kort het idee achter ‘Trilploat’ toe: “De media schetst het beeld dat Groningen een soort oorlogsgebied is waar niemand naar toe wil. Zo erg is het echt niet, er gebeuren hier genoeg mooie dingen, ondanks de bevingen.”

Met Trilploat heeft Wat Aans! op humoristische wijze invulling gegeven aan dit idee. De rappers speelden het nummer in juli, tijdens Keetpop festival in Leermens voor het eerst live. Zo’n 1000 festivalbezoekers gaan helemaal los. Ze staan, in de geest van het nummer, te schudden op die trilploat.

Bekijk ‘Trilploat’ van Wat Aans!

Van djinns & witte wieven

In de Petrus en Pauluskerk in Loppersum vond op 21 mei 2016 de wereldpremière plaats van Van djinns & witte wieven. Dit project wil asielzoekers en autochtone bewoners van Groningen dichter bij elkaar brengen door het uitwisselen van verhalen, mythen en sagen.

De verhalen werden tijdens de wereldpremière in Loppersum voor het eerst verteld. Er waren ook verhalen in de vorm van foto’s, animaties en video’s. Op tafels lagen ‘losse verhalen’, sprookjes en legendes die iedereen in alle rust mocht lezen. Itamar Kool vertelt dat het project sinds mei al een hoop verhalen rijker is. “We plaatsen die verhalen allemaal op onze website.”

De eerstvolgende mogelijkheid om de verhalen van Van djinns & witte wieven te ervaren is op 17 en 18 september aanstaande in de Mariakerk in Oosterwijtwerd in het kader van het Kunstmonument 2016.” Speciaal daarvoor wordt ook samengewerkt met de Wieger Sietsemaschool uit Middelstum. Zij maken tekeningen met als thema ‘de grote reis’. Deze worden ook tentoongesteld in de Mariakerk.

Vanaf oktober is het project ook te zien in klooster Ter Apel. Voor deze expositie wordt samengewerkt met Vluchtelingenwerk Noord-Nederland voor een productie over het AZC daar.

Op www.vandjinnsenwittewieven.nl kunt u alle prachtige verhalen van dit project vinden.

De winnaars

Meer dan 30 projecten werden ingediend, waarvan er 16 aan de gestelde criteria voldeden. Groningers werden uitgenodigd te stemmen en daarmee aan te geven welk project hen het meeste aansprak. Sappe de Pachtinner bleek favoriet: dit project van filmmaker Paul Bezuijen kreeg maar liefst 2571 stemmen. Daarnaast kregen 7 andere projecten een toekenning van een onafhankelijke jury.

NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidsprogramma

Het NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidsprogramma steunt initiatieven van Groningers die duurzaam bijdragen aan de leefbaarheid en waardering van de regio boven het Groningen-gasveld. Meer informatie over het Leefbaarheid- en Duurzaamheidsprogramma kunt u vinden op www.namplatform.nl/leefbaarheid.