Bevingsbestendige innovatie in Loppersum

Bevingsbestendige innovatie in Loppersum

In Loppersum gingen deze zomer diverse innovatieve bouwprojecten van start. Zo verrijzen aan de Wirdumerweg acht bevingsbestendiger woningen. De woningen zijn bestand tegen aardbevingen dankzij een nooit eerder in Nederland toegepaste innovatie.

Bouwmaatschappij Vuurboom bouwt de acht bevingsbestendiger woningen voor woningcorporatie Wierden & Borgen. Het bouwbedrijf maakte bij de bouw gebruik van een bijzondere innovatie. De twee-onder-een-kapwoningen krijgen een trillingbestendige plaatfundering van een speciaal soort schuimbeton. De woningen worden opgebouwd rond een lichtgewicht staalframe. Met het idee van de trillingsbestendige fundering deed Bouwbedrijf Vuurboom mee aan de Nieuwbouw-innovatieregeling van NAM.

Rolf Vuurboom: “Met het onderzoeksgeld dat we via de Nieuwbouw-innovatieregeling toegekend kregen, hebben we samen met TNO en de TU Delft vastgesteld dat deze fundering aardbevingstrillingen absorbeert. Het is fijn dat we nu de kans krijgen om deze innovatie echt in de praktijk toe te passen.”

De woningen aan de Wirdumerweg zijn de eerste die met deze innovatieve techniek gerealiseerd worden. De acht woningen worden naar verwachting in de derde week van september opgeleverd.

Economisch perspectief

Dankzij de Nieuwbouw-innovatieregeling kunnen ondernemers, ontwerpers en inovators vernieuwende ideeën op het gebied van aardbevingsbestendige nieuwbouw nader testen en onderzoeken. De regeling biedt co-financiering voor het onderzoek naar - en uitwerken van vernieuwende ideeën. De gemeente Loppersum, Economic Board Groningen, EPI-kenniscentrum en NAM ontwikkelden de Nieuwbouw-innovatieregeling. De regeling brengt innovaties verder en biedt de regio economisch perspectief.

Derde ronde van start

Tijdens de eerste twee rondes van de Nieuwbouw-innovatieregeling kregen maar liefst 21 vernieuwende ideeën een financiële bijdrage toegekend. Die bijdrage wordt gebruikt om met onderzoek vast te stellen of het concept geschikt is om op grote schaal aardbevingsbestendigere huizen te bouwen. De innovatieve oplossing van Bouwmaatschappij Vuurboom is de eerste die, na een deels door NAM gefinancierd onderzoekstraject, in de praktijk wordt toegepast. De Nieuwbouw-innovatieregeling werd ontwikkeld met een aantal partners: Gemeente Loppersum, Economic Board en het EPI-kenniscentrum.

In september start de derde ronde van de Nieuwbouw-innovatieregeling. Deze derde ronde richt zich specifiek op innovatie op het gebied van aardbevingsbestendigere rijwoningen en appartementencomplexen.

Lees op onze website NAMPlatform verder over de Nieuwbouw-innovatieregeling.