Aardbevingsbestendiger woningen op transport

Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4
Slide 5
Slide 6
Slide 7
Slide 8
Slide 9

Verschillende bouwbedrijven werkten deze zomer in Loppersum aan de bouw van 21 aardbevingsbestendigere wisselwoningen. Terwijl het werk aan de Wirdumerweg al in volle gang was, was er op de Over de Wijmers lange tijd op de fundering na nauwelijks iets te zien. Tot de laatste week van juli. Toen verrezen daar razendsnel drie rijen met in totaal 13 woningen.

Aan de rand van Loppersum, op Over de Wijmers, staan inmiddels de volledig afgewerkte 13 wisselwoningen: twee rijen van vier en een rij van vijf huizen. Ze komen zo goed als af uit de fabriek, inclusief badkamer, wc en keuken. Eigenaar Danny Diemeer van Belle-Vue Energy lacht: “Vaak hangen we de gordijnen er al in de fabriek in”.

Bijzonder transport

Er was een heel bijzonder transport nodig om de huizen van het Noordhollandse Wognum naar Loppersum te vervoeren. Donderdag 28 en vrijdag 29 juli werden vier geprefabriceerde woningen van Belle-Vue Energy per truck naar Loppersum getransporteerd. Daar kwam het transport laat in de avond aan. Vrijdagochtend volgden de verdiepingen. De eerste vier woningen waren eerder die week al aangekomen en geplaatst, zodat er nog voor het weekend acht zo goed als afgemonteerde woningen stonden.

Prefab bevingsbestendiger woningen in Loppersum worden op hun plek getakeld.

Aardbevingsbestendiger prefab

Projectleider Jan-Willem Beugel van Bouwborg over het bijzondere project: “Het is de eerste keer dat dit type prefab woningen aardbevingsbestendiger gemaakt wordt. Daarom hebben we dieper geheid en zijn de huizen met stalen portalen veel stijver gemaakt”. Dat betekent niet dat ingeleverd is op woonkwaliteit: “Mensen krijgen hier echt een volwaardig huis.”

Wisselwoningen

De eerste gebruikers van de woningen zijn de huidige bewoners van de Jarinowoningen in Loppersum. Zij krijgen een comfortabel tijdelijk huis wanneer hun eigen huizen vervangen worden door bevingsbestendigere nieuwbouw. Wethouder Pier Prins uit Loppersum bezocht het bouwterrein om met eigen ogen te zien hoe de woningen op hun plek werden getakeld. Hij vindt het belangrijk dat de woningen er komen: “Je kunt een gezin niet een half jaar in een hotel of een vakantiehuisje stoppen omdat hun huis vervangen moet worden door een nieuwe aardbevingsbestendigere woning.” De wisselwoningen zijn van alle moderne gemakken voorzien. Het gaat dan ook niet om tijdelijke woningen. Prins: “We gebruiken deze nieuwbouw de eerste vijf jaar als wisselwoningen. Maar daarna blijven de woningen staan als ‘gewone’ huur- of koophuizen.”

Samenwerking

Het mooie van dit project, waar zoveel partijen een aandeel in hebben, is dat iedereen over zijn eigen belang heen heeft gekeken om te zorgen voor de beste oplossing voor de bewoners van de Jarinowoningen. Prins zegt daarover: “In maart tekenden we de overeenkomst 21 wisselwoningen, zowel hier Over de Wijmers als aan de Wirdumerweg. Het is een hele prestatie dat al die woningen nog deze zomer gerealiseerd worden.”

Opleverdatum

De oplevering van de wisselwoningen aan Over de Wijmers is naar verwachting begin september 2016.

Nieuwbouwregeling

De wisselwoningen aan de Wirdumerweg en Over de Wijmers maken gebruik van de NAM Nieuwbouwregeling. Deze regeling stimuleert opdrachtgevers om bij nieuwbouw in Groningen rekening te houden met aardbevingen door het geven van technische en financiële ondersteuning. Lees op NAMPlatform.nl verder over de Nieuwbouwregeling.

Wisselwoningen

NAM huurt de 21 wisselwoningen de eerste vijf jaar van Wierden & Borgen en Belle-Vue Energy. Gedurende die periode kunnen de woningen gebruikt worden door bewoners die tijdelijk hun huis uit moeten als gevolg van het versterken van hun eigen huis of wanneer vervangende nieuwbouw wordt gerealiseerd. Daarna komen de woningen beschikbaar als huur- of koopwoning.

Bijzondere schuurtjes

De houten schuurtjes die bij de 13 woningen op de Over de Wijmers worden geplaatst zijn prefab gemaakt door De Verbinding uit Groningen. Dit is een social enterprise die werk schept voor dove mensen.

Mede-oprichter Paul Frumau: “Ik heb, net als de andere oprichters van dit bedrijf, een doof kind. We merkten dat het voor hen moeilijk is om werk te vinden, alleen maar omdat ze doof zijn. Om dove vaklui werk te bieden zijn we in 2007 gestart met De Verbinding.”

De Verbinding werkt met hout en maakt daarnaast onder andere aluminium kozijnen en prefab dakkapellen. De schuurtjes zijn een mooi voorbeeld van een nieuw product dat De Verbinding ontwikkelde.

Meer informatie: www.deverbindingbv.nl